Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2013 19:37 - Коледа по света
Автор: originalenpodaruk Категория: История   
Прочетен: 3104 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.12.2013 19:40


 В Ирландия е традиция на прага на къщата да се остави кълцано месо и бутилка Гинес, за да закуси дядо Коледа.
В Испания дядо Коледа разнася подаръците, като се катери по балконите.
В Мексико, вместо чорапи, децата оставят обувките си, за да ги напълни Дядо Коледа с подаръци. В Коледната нощ по улиците има парад, на който хората пеят коледни песни и носят свещи и камбани, закачени на дълги пръти. След парада всички се събират в местната църква.
image
В Норвегия, особено в провинцията, в коледната нощ пред вратата на хамбара се оставя купичка с овесена каша, за джуджетата, които ще пазят фермата от злини. На сутринта след Коледа, цялото семейство обикаля украсената елха и подаръците, държейки се за ръце и пеейки коледни песни.

По Коледа църквите в Кения се украсяват с балони, панделки, цветя и зелени растения. Коледната вечеря е барбекю за цялото всички членове на семейството, дошли отдалеч да празнуват с любимите си хора. 
В Швеция мъничък дух помага на Дядо Коледа да раздаде подаръци на добрите деца.
Във Великобритания децата пишат писмата си до Дядо Коледа, след което ги хвърлят в камината, за да "отлетят" през комина и да стигнат до Северния полюс. На празничната вечеря се сервира пудинг със сливи, в който има малки късметчета. От Великобритания тръгва по света коледният обичай да се закача имел на входната врата.

image
Във Финландия традицията повелява преди посещението на Дядо Коледа да се ходи на сауна. 

В Украйна Дядо Мраз идва на шейна, теглена от три елена.Помага му малко момиченце, Снежинка. Тя носи сребристо син костюм, обшит с бяла кожичка и корона на главата, във формата на снежинка. 
В Италия, в деня след Коледа, една добра вълшебница (Strega Buffana), която обикаля страната на метла, посещава децата и дава на добрите лакомства, а на лошите – sex shop. По традиция на Коледа италианците подаряват на добрите си приятели торбичка с леща, за да си приготвят вкусна супа. Тя е символ на смирение и простота. Хората вярват, че яденето на супата ще донесе късмет и богатство през новата година.
image
В Германия децата правят списък с коледните си желания и го оставят на перваза на прозореца, посипан с малко захар, така че Дядо Коледа да не гo пропусне. 

В Южна Африка Коледа идва в средата на лятото. След обилния обяд семействата отиват при роднини и приятели за да подарят и да получат т.нар.коледни кутии, пълни обикновено с храна.
В Австралия Дядо Коледа идва на шейна, теглена от осем бели кенгура. Коледната вечеря е на открито и е последвана от разходка до плажа или от игра на крикет.
image
В Чехия хората вярват, че коледната нощ е магическа, и че в нея човек може да предскаже бъдещето.

В Цюрих (Швейцария) Дядо Коледа идва на специален, празнично украсен трамвай, с който разхожда децата из града.    



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: originalenpodaruk
Категория: Музика
Прочетен: 13250
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930